logo

  Tüm RFID kartlı sistemler şu temel mantıkla çalışırlar. Bir personel kartını okuyucu cihaza okuttuğunda, cihaz kartta tanımlı kart numarasını ( genelde 'Unique ID' ) ve okuma anındaki zamanı kayıt eder ( 3561 numaralı kart 12.08.2009 14:26 da okundu gibi ). Bu kayıtlar belli aralıklarla bilgisayara aktarılır. Her kart numarasının hangi personel tarafından kullanıldığı yazılımda tanımlıdır ( 3561 numaralı kartı Mustafa GENÇ kullanıyor gibi ). Böylece her personelin kart okutma zamanları yazılım tarafından bilinmiş olur. Bundan sonrası verinin işlenip rapor olarak sunulmasıdır ki bu da yazılımın işidir. Bu süreç tüm sistemlerde standarttır.

  Buradaki hassas nokta kartın cihaz tarafından okunması ile cihazın geçişi onaylaması arasındaki zaman dilimidir. Eğer bu zaman aralığında hiç bir kontrol yapılmayacaksa ( Yani her okunan kart onaylanacaksa ) cihazın çalışma prensibinin ve kullandığı kart tipinin hiçbir önemi yoktur. Satın alacağınız cihazı puantaj amaçlı kullanacaksanız ( sadece personellerin işe giriş ve çıkış zamanları gerekiyor ) ihtiyacınızı eski veya yeni nesil kartları okuyabilen herhangi bir cihazla karşılayabilirsiniz.

  Ancak günümüzde işletme sahipleri projeleri için kart okunduktan sonra, geçiş onaylanmadan önce bir takım kontrollerin yapılmasını talep etmektedir. Kartını belirli saatler arasında ve belirli sayıda okutabilsin, kartın bir geçerlilik tarihi olsun, kart kredi kartı gibi kullanılabilsin, içerideyken çıkmadan tekrar giriş yapılamasın, harcama sonrası bonus kazansın gibi. Projeniz geçiş anında kontrol gerektiriyorsa o zaman cihazların okuyabildikleri kart teknolojisi ve çalışma prensipleri ön plana çıkar. Bu tür uygulamalarda kesinlikle satın alacağınız cihaz RFID kart teknolojileri bölümünde anlatılan kart data alanına sahip yeni nesil bir kart kullanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken asıl konu cihazın bu data alanını okuyup kullanabilmesidir. Unutulmamalıdır ki sektörde yeni nesil kartların sadece seri numaralarını okuyup, data alanını kullanmayan bir çok cihaz vardır. Mifare kartın sadece kart seri numarasını okuyan bir cihazın, gerçekte Proximity kartı okuyan diğer bir cihazdan hiç bir farkı yoktur.

  Kart data alanını okuyabilen ve okuyamayan cihazlar nasıl çalışır ?

  Basit bir örnekle çalışma prensiplerini anlatmaya çalışalım. Abonelerinin abonelikleri süresince faydalanabildikleri bir spor salonu düşünün. Bir abone salona giriş yapmak üzere kartını cihaza okuttuğu zaman, cihazın abonenin girişine onay verebilmesi için abonelik süresini kontrol etmesi gerekir. Bakın bu kontrol farklı teknolojilere sahip cihazlarda nasıl yapılmaktadir. Lütfen aşağıdaki animasyonu izleyin.



  Kart data alanını okuyabilen cihaz gerekli bilgiye okuma anında sahipken, diğer cihaz kontrolü bilgisayara yaptırmaktadır. Bu örnekteki abonelik süresi semboliktir. Bu kontrol yerine kredi kontrolü, mesai saati kontrolü veya işletmenin istediği herhangi bir kontrol de yapılabilirdi. Burada önemli olan çalışma şeklinin anlatılmasıdır.

  Kart data alanını kullanabilen bir cihazın çalışma mantığı hızlı ve basitken, kullanamayan cihazın çalışması yavaş ve risklidir.

  Neden yavaştır ?

  Okuma anından sonra kart numarasının bilgisayara gönderilip tekrar cevabın gelmesi bir zaman almaktadır. Günümüzde bu süre ideal ekipmanlarla çok uzun olmasa da bekleme süresi kart tabanlı sisteme göre daha uzundur. Bu da personel için cihaz başında daha fazla beklemek anlamına gelmektedir.

  Neden risklidir ?

  Çünkü sistem sürekli Online olmak zorundadır. Yani kesintisiz bir bilgisayar bağlantısına ihtiyaç vardır. Bu pratikte hiç bir zaman mümkün olmamaktadır. Cihaz ile bilgisayar arasındaki bağlantının kesilmesi sıkça karşılaşılan bir problemdir. Bir diğer problem ise bilgisayarı sürekli çalışır durumda tutabilmektir. Bilgisayar arızalandığında, işletim sisteminden veya programdan kaynaklanan bir problem olduğunda veya bilgisayar yeniden başlatıldığında sistem çökmektedir. Böyle durumlarda işletmenin mağdur olmaması için projenin donanımına göre turnikelerin kolları boşa alınmakta veya bariyerler açık tutulmakta veya elektronik kapı kilitleri kullanım dışı bırakılmaktadır. Bu süre içinde geçiş yapan personellere hiç bir kontrol yapılamamakta ve önemli geçiş kayıtları tutulamamaktadır. Bu durum satıcı firma tarafından bir teknik personelin gelip arızayı gidermesine kadar devam etmektedir. İyi bir sistem asla komple çökmemelidir. Tabi ki lokal olarak cihaz arızası her ürün için olasıdır. Ancak aynı anda tüm cihazların devre dışı kalması asla kabul edilemez. İstikrar ve güvenilirlik temel kalite ölçüsüdür.


  Bilgisayar bağlantılı çalışabilen cihazlar 'ONLINE SİSTEM' veya 'SUNUCU TABANLI SİSTEM', bağlantı olmadan çalışabilen cihazlar ise 'OFFLINE' veya 'KART TABANLI SİSTEM' olarak bilinir.